Acasă Sănătate Mierea de Manuka

Mierea de Manuka

1544
0

Mierea de Manuka este o miere monoflora, unica in lume, obtinuta de albine din floarea arborelui de Manuka (Leptospermum Scoparium), arbore ce creste numai in insulele salbatice si nepoluate ale Noii Zeilande.

Inca din cele mai vechi timpuri, mierea de Manuka a fost utilizata pentru calitatile sale deosebite de catre triburile Maori dar si de catre primii colonisti europeni, cu mult inainte ca proprietatile deosebite ale acesteia sa fie cercetate si validate de catre medicina moderna.

In prezent, arborele de Manuka este cultivat si in sud estul Australiei. Deoarece uleiul acestui arbore este un antiseptic extrem de puternic, foarte eficient in curatarea acneei si indepartarea bacteriilor ce provoaca iritatia pielii, automat si mierea obtinuta din florile Manuka are proprietati pe masura.

Cercetarile efectuate in cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda, au relevat faptul ca mierea de Manuka are de asemenea foarte puternice proprietati antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiinflamatorii si antifungice, fiind extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.

S-a descoperit faptul ca proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka pot varia foarte mult in functie de compozitia chimica a acesteia.

In prezent, in Noua Zeelanda, dupa recoltarea din stupi, mierea de Manuka este testata in laborator si este clasificata si comercializata in una dintre urmatoarele categorii :

1. Miere de Manuka de consum- fara activitate antibacteriana semnificativa. Aici se incadreaza cea mai mare parte din mierea de Manuka.

2. Miere de Manuka ACTIVA -cu activitate antibacteriana peroxidica ( datorata activitatii enzimei glucozoxidaza din miere care produce agentul antibacterian peroxid de hydrogen). Orice miere are un nivel redus de activitate peroxidica, insa in urma analizelor de laborator s-a constatat ca mierea de Manuka poate ajunge la nivele de activitate foarte ridicata, pana la 30+, nivel neintalnit in alte tipuri de miere. Mierea de Manuka ACTIVA este produsa de catre albine in cantitati limitate, mai ales mierea cu activitate ridicata, de la 20+.

3. Miere de Manuka UMF(Unique Manuka Factor ) – cu activitate antibacteriana non-peroxidica, favorizata de prezenta enzimei metilglioxal (MGO), acizilor aromatici, fenolilor si flavonoizilor , precum si a unor serii de alti compusi necunoscuti inca cu proprietati chimice antibacteriene. Ea este astazi comercializata numai de producatori cu licenta si atestata numai in laboratoare acreditate de Unique Manuka Factor Honey Association. Acest tip de miere este produs de catre albine in cantitati foarte mici si este mierea cea mai scumpa din lume Inca nu s-au descoperit factorii/conditiile care favorizeaza producerea acestui tip de miere de catre albine.

Articolul precedentFructele Goji
Articolul următorSpirulina pulbere