Acasă Copii Papusa Barbie

Papusa Barbie

703
0

În 1959, Ruth Handler a creat celebra papusă Barbie și i-a dat numele după fiica ei, Barbara. Doi ani mai târziu, a fost lansată și papusa Ken, care a primit numele fiului inventatoarei. Prețul primei papusi Barbie a fost de doar 3 dolari, iar scopul acesteia era să servească ca o sursă de inspirație pentru moda adolescenților.

De atunci, peste 70 de designeri celebri, inclusiv casa de modă Dior, au creat haine și accesorii pentru Barbie, iar pentru Mattel, compania care produce și deține drepturile de identitate ale lui Barbie, aceasta a devenit un fenomen cultural global. Papusa a fost înfățișată într-o multitudine de roluri, precum Marilyn Monroe, Audrey Hepburn sau prințesă.

Deși prima profesie a lui Barbie a fost cea de manechin de modă adolescent, de-a lungul anilor, ea a îmbrățișat peste 80 de cariere diferite, printre care se numără dentist, astronaut (în 1965, 1986, 1994), star rock, candidat la președinție, profesor, medic veterinar, soldat sau cântăreț. În 1964 a fost introdusă și versiunea de papusa Barbie care merge la colegiu, iar în 1975 a fost lansată prima papusa Barbie-atlet olimpic. În 1985, Barbie a primit primul ei computer.

Barbie a fost introdusă în Europa în 1961 și este acum fabricată în peste 140 de țări din întreaga lume, reprezentând peste 45 de națiuni diferite. În 1980, au fost lansate primele papusi Barbie de culoare: negru și hispanic. Se estimează că în fiecare secundă, sunt vândute două papusi Barbie în lume.

De asemenea, Barbie are o impresionantă colecție de 43 de animale de companie, printre care 21 de câini, 12 cai, 3 ponei, 6 pisici, un papagal, un cimpanzeu, un urs panda, o girafă și o zebra.

Papusile Barbie au devenit o parte importanta a culturii populare, cu o varietate impresionanta de colectii, accesorii si articole de imbracaminte. Incepand cu anii 80, compania Mattel a inceput sa lanseze papusi Barbie care reprezentau diferite culturi si etnii, pentru a promova diversitatea si pentru a se adapta la schimbarile societatii.

Papusile Barbie nu au fost doar o sursa de joc si divertisment pentru copii, ci au influentat, de asemenea, moda si cultura populara, reflectand tendintele actuale si standardele de frumusete. In plus, acestea au adus o serie de discutii si controverse cu privire la aspectul fizic al papusilor si rolul acestora in dezvoltarea copiilor.

Un aspect important al brandului Barbie este acela ca aceasta promoveaza ideea ca femeile pot fi orice isi doresc sa fie, incurajand astfel fetele sa-si urmareasca si sa-si realizeze visurile. De-a lungul anilor, Barbie a fost imbracata in haine care reflecta profesiile si pasiunile sale, de la papusa astronaut si cea a unui medic veterinar, la papusa CEO sau cea a unui antrenor de baschet.

In timp ce papusile Barbie au evoluat si s-au adaptat la schimbarile sociale si culturale, acestea au ramas, totusi, un subiect de discutie. Multi critici au acuzat brandul de a perpetua standarde ireale si nerealiste de frumusete si de a influenta negativ imaginile de sine ale fetelor. Cu toate acestea, Mattel a luat in considerare aceste preocupari si a facut eforturi pentru a imbunatati diversitatea si a incluziuni in gama lor de produse.

In concluzie, papusile Barbie au evoluat de la simple jucarii pentru copii la simboluri culturale globale care au influentat moda si cultura populara. In ciuda controversei, acestea au reusit sa isi pastreze popularitatea, atragand noi generatii de copii si adulti.

Articolul precedentTricicleta – jucarie complexa
Articolul următorHotul de carti